De zoektocht van een sjamanist

Noord-West Europese krachtplekken

Urwald

Peter op 't Holt - 12/12/2020
Het eerste artikel dat ik voor mijn nieuwe website ga schrijven….. spannend. En vooral: welke ervaring kies ik, welke is hiervoor het beste geschikt, een ‘zachte’ of een ‘harde’ ervaring, een beeldende, of… Ik kom er niet uit en besluit mijn arm in de grabbelton vanmijn ervaringen te steken en er een uit te vissen, zo… hoppa, daar ligt er eenop tafel en het heet ‘Urwald’.
Hiervan raak ik subiet enthousiast, want ik heb de neiging om iedereen mee te slepen naar dit oord, het te laten zien, te laten ervaren, er over te vertellen. En ook in de directe omgeving van het ‘Urwald’ heb ik vele boeiende en aparte ervaringen waarover ik weer vele andere verhalen zou kunnen vertellen. Oké, maar over het ‘Urwald’. 

Het gaat om een stuk bos in het geweldig grote bos van het Reinhardswald in Duitsland, een stukje boven Kassel, een heuvelrug langs de prachtige Weser. Wanneer je er naar op zoek bent is het bijna niet te missen vanwege de enorme borden met ‘Urwald’ die er voor geplaatst zijn. Inmiddels ben ik er vele malen geweest, in alle jaargetijden wel een aantal keren. De auto parkeer ik dan op de bescheiden parkeerplaats aan de andere kant van de weg, tegenover de ingang. Dit stuk bos van ruim 90 hectare is adembenemend om verschillende redenen, maar vooral vanwege de bizar grote eiken die soms meer dan duizend jaar oud zijn. Toegegeven, de naam ‘Urwald’ is misleidend, want ook dit bos is ooit met mensenhanden aangelegd. In de vroege middeleeuwen werd hier een zogenaamde ‘Hute’ oftewel een bosweide aangelegd. Uit die tijd stammen de eiken. Daarna is er eigenlijk weinig met het bos gebeurd, het werd aan z’n lot overgelaten, af en toe wat hout gesprokkeld, totdat het in 1907 werd beschermd en sindsdien grijpen mensen alleen in om de zompige paadjes te onderhouden.

Indrukwekkend, bijna intimiderend wanneer je voor zo’n boom staat, ondanks de leeftijd druipt de kracht er van af! Na de eerste kennismaking met het ‘Urwald’ging ik er daarna alleen naar toe op een herfstige doordeweekse ochtend, dus zonder toeristen, wandelaars, helemaal alleen! Na mijn sjamanistische begroetingsrituelen en een afstemmende meditatie begon ik mijn wandeling langs de stokoude woudreuzen. Na een tijdje voelde het alsof ik door iets werd tegengehouden, ik bleef staan, vlakbij een eik met een enorm dikke stam. Fascinerend, betoverend! Het was alsof de boom, die mij eerst met zijn energie had staande gehouden, zich nu langzaam naar mij toe trok totdat ik dichtbij de stam was. Onwillekeurig stak ik mijn hand uit en legde deze op de bast met diepe groeven en stamelde enkel bewonderende woorden. Schrik! Het was alsof mijn hand door een magneet op de eik werd geplakt en tegelijkertijd stroomde er zachte maar krachtige energie via mijn hand in mijn lichaam.

De energie had een bepaalde pulserende lading alsof de boom met mij communiceerde! Shit! Nu was ik ook zo’n zweefkees geworden die met bomen kon praten! Die gedachte onderbrak de pulserende golvende energie een moment, maar toen ik om mezelf begon te lachen hervatte de boom zijn stroom energie. Dit is nu echt een ervaring dacht ik nog, dit moet je zelf ervaren, voelen, dit valt niet in woorden te vatten. In elk geval werd ik er erg rustig, zacht, blij en krachtig van. Die dag had ik vergelijkbare ervaringen met andere bomen, waarbij ik verrast was hoe iedere boom verschillend aanvoelt en communiceert. Tijdens de wandeling liep ik eigenlijk van boom tot boom, bijna onverzadigbaar. Op de terugweg wandelde ik opgeladen door het bos. Het bos!! Na de ervaringen van energie van verschillende bomen werd ik me ineens bewust van de energie van het bos! Wauw!

Zweedse runenstenen: Björketorp, Blekinge

Peter op 't Holt - 24/12/2020
Zweden is toch wel een van mijn favoriete landen. Naast ontelbare meren en eindeloze bossen stikt het er van de rotsen en stenen. Wanneer stenen zo overvloedig voorradig zijn is het ook logisch dat ze van oudsher werden gebruikt voor rituelen, ceremonies en het markeren van heilige- en krachtplekken.
Naast de hunebedden, steencirkels en menhirs uit de steentijd vind je er vele zogenaamde runenstenen. Dat zijn stenen die ter herdenking van iets of ter nagedachtenis van iemand zijn opgericht en zijn beschreven met runenteksten. Omdat ik me in het runenschrift heb verdiept, ben ik ook runenstenen gaan bezoeken. Op al die oude runenstenen is de ontwikkeling van het runenschrift te volgen, van pre-Oudnoors via Oudnoors, ook de oudere Futhark genoemd, naar de jongere Futhark. Nog later evolueerde het runenschrift zich in het Noordzeegebied tot het Angelsaksische runenschrift, waaronder een eigen Fries runendialect. 

De runenstenen van Björketorp in Blekinge, Zuid-Zweden zijn onderdeel van meerdere en veel oudere steencirkels. Er staan drie indrukwekkend grote opgerichte runenstenen in een cirkel bij elkaar. Ze zijn daar geplaatst rond 450 van onze jaartelling en tot ongeveer 700 zijn ze met korte teksten beschreven, waarmee een mooi beeld gegeven wordt van de overgang van de oudere Futhark naar de jongere Futhark. De teksten liegen er niet om, het zijn pittige verwensingen en vervloekingen voor degenen die de steencirkel zonder respect betreedt of beschadigt. Zeer waarschijnlijk was deze plek ingericht als een heilige plek of altaar voor Odin of voor vruchtbaarheidsriten.

Deze runenstenen bezocht ik aan het eind van een reis langs de oostkust van Zweden, waarbij ik al ontelbare krachtplekken, steencirkels, menhirs en runenstenen had bezocht. Omdat ik de teksten globaal kende, nam ik de tijd om deze plek te verkennen, eerst de andere steencirkels te bezoeken, te drummen, te chanten en te bidden, alvorens deze heilige plek te betreden. In de cirkel bewonderde ik de imposante, met runen beschreven stenen, deed mijn ogen dicht en begon te drummen.

Ik kreeg beelden van deze plek, in gebruik als heilige plek waar offers werden gedaan. Ook zag ik dat er houten palen waren opgericht die voor de stenen stonden. Het lijkt er op dat ze goden representeerden, vergelijkbaar met de houten palen in het heiligdom van Gamla Uppsala. Ook zag ik een soort vergadering of bijeenkomst met gemeenschappelijk doel. Na de drumreis sudderde ik nog wat na op deze fijne plek, inspecteerde en fotografeerde de runenteksten op de stenen en vervolgde mijn reis door Zuid-Zweden om nog een paar bijzondere plekken te bezoeken.

Boitiner Steintanz

Peter op 't Holt - 12/12/2020
Niet eenvoudig te vinden, de drie dicht bij elkaar gelegen steencirkels nabij Güstrow in Duitsland, die in de volksmond Boitiner Steintanz worden genoemd. Het enige oud-Germaanse steenmonument dat bewaard is gebleven. Voordeel is dan wel weer dat je over kleine, soms onverharde, weggetjes kennis maakt met het prachtige door de ijstijden gevormde glooiende landschap.
Daardoor heb je soms onverwachte vergezichten op de ontelbare bossen en meertjes. Het gebied heet niet voor niets Mecklenburgische Seeënplatte. De drie steencirkels liggen midden in een flink bos. In de tijd dat de steencirkels gebouwd zijn, ongeveer 600 jaar voor onze jaartelling, zal dat bos er vast nog niet geweest zijn. Nu draagt dat bos zeer zeker bij aan de feeërieke sfeer op een mooie zonnige doordeweekse dag zonder toeristen.

Ik neem ruim de tijd om de drie steencirkels van verschillende kanten te benaderen en te bekijken, wat er voor zorgt dat ik langzaam in een sfeer van afstemming kom. Uiteindelijk besluit ik de grootste van de drie steencirkels binnen te gaan, loop een paar rondjes langs de binnenkant van de steencirkel en ga dan in het midden staan en sluit mijn ogen. Ik stem me nog dieper af op mijn directe omgeving en begin te drummen totdat ik schrik van een paar beelden die voorbij flitsen en open mijn ogen, waarbij ik direct mijn wenkbrauwen hoog optrek van verbazing: de steencirkel lijkt ‘gevuld’ met een paarsrode energie! Ik draai om mijn as, maar de vreemde paarse kleur blijft nog een paar minuten hangen; apart, mysterieus, magisch... Een diepe rust en stilte omhult me en komt binnen. Alles is één…

Oude steencirkels en krachtplekken bezoeken is prachtig, maar dit had ik niet verwacht. Nog beduusd van de ervaring loop ik iets verder het bos in, waar zich nog een vierde steencirkel bevindt. Wanneer ik van een andere kant terug loop naar de Boitiner Steintanz valt me een wat verweerd informatiebord op. Daarop valt een korte volkslegende te lezen: een geest veranderde een ruw feestende bende bruiloftsgasten in stenen, als ook een ongehoorzame herder. Op midzomer is er een‘roodpaarse’ vlag te zien. Wie daarna de moed heeft om bij middernacht de steencirkel te betreden kan de boeren bevrijden en de bruidsschat behouden. Merkwaardig. Bezoek die plek. En neem daarvoor de tijd, want naast deze plek zijn er in de omgeving nog meer bijzondere plekken te vinden en bovendien: de natuur is er heerlijk rustgevend.
Contact
Stiel 7
9999 XK Stitswerd

Praktijkadres.
Onnemaheerd 1
9736 AM Groningen

Peter op 't Holt
peter@perthra.nl